Oldalak

2013. június 28., péntek

Egy gyönyörű kislányruha születése,


avagy hogyan készítsünk egyszerű szabású, kényelmes ám mégis mutatós kis ruhát/tunikát gyermekünknek...

Megint csak az új anyagoktól kezdeném:) Megérkeztek, és mint sokszor most sem tudtam Nekik ellen állni, de ahelyett, hogy szövögetem a terveimet, és sajnálom megvágni az anyagokat, fogtam magam leültem a gép elé, és kikerestem a már olyan régóta vágyott "pillowcase dress" szabásmintát. ( Igen ezt eredetileg régi párnahuzatokból készítették ;) )
A végeredmény számomra egy tökéletesen egyedi, igaz kissé ünnepi hangulatú, szatén szalagos - na de tulajdonképpen kis hercegnőnek készült... - nyári ruha lett.

 A ruhát ezekből a webshopban is fellelhető Riley Blake Mystic kollekció anyagaiból készítettem:Az én Kislányom 2 éves lesz a nyáron az ő ruhájához az anyagszükséglet:
- damask mintából: 47 cm az anyag teljes szélességéből
   ( 2856,-/m ----> 1342,- most az akció ideje alatt 1058,- )
- pöttyös mintából: 10 cm az anyag teljes szélességéből
   ( 2856,-/m ----> 286,- most az akció ideje alatt 225,- )
- fehér szatén ferdepánt a karöltők leszegéséhez: 1 m (90,-)
- fehér szatén szalag a ruha rögzítéséhez, pántként szolgál: 1 m ( 130,-)

Ha a legolcsóbb hipermarketben nézzünk egy nyári ruhát, egészen biztos vagyok benne, hogy minimum a duplájáért kapnánk meg, de még a turis darabok is jó esetben ilyen árban mozognak...

Találtam és letöltöttem egy szabásmintát ITT Ti is eléritek.

Mivel én leggyakrabban 2 féle szabást ( inkább rögzítési mód)  találtam a pillowdresseknél, végiggondoltam, hogy melyiket is szeretném megvalósítani:
1) Amikor a karöltő úgy van elvarrva, hogy annak hosszabbítása maga pánt. Ekkor általában gumival előre meghúzzuk a ruha elejét és a hátulját

2) Valamint az a megoldás, mikor a ruha felső részén egy visszahajtást csinálunk, és később ebben fűzzük át a szalagot ami a ruha pántjaként szolgál majd.
Ezt tehetjük a ruha elején és hátán párhuzamosan behúzott, aztán két oldalon megkötött szalagokkal pánt gyanánt

Vagy egyben, egészben húzva be a ruha elejébe- hátuljába a szalagot egy oldalt megkötveÉn a behúzós azaz 2 variációval szimpatizáltam, ezért a szabásmintánál figyelembe vettem, hogy vissza kell hajtanom a befűzéshez a nyakrészt ezért azt Zsiráfoknak való nyakhosszúságra hagytam :))) Na jó természetesen nem, de a szabásmintánál mindenképp hosszabbra!
( Biztos ami biztos alapon elővettem Lánykám egy nyári ruháját és bőszen próbálgattam a szabásminta mellé, én azt mondom nem árt előre végiggondolnunk a folyamatokat...)

Sajnálom, hogy képeket nem csináltam, de annyira hajtott a végeredmény megismerése, hogy csak félidőnél jutott eszembe akkor meg már lebeszéltem magam... ( a végeredményből kiegészítem a leírást)

De megpróbálom bemutatni a készítés menetét :)

1. a szabásminta nyomtatása( igazítása) után az alábbi módon meghajtott anyagra rajzoljuk, majd szabjuk a mintákat

Ha szeretnénk a ruhának eltérő mintájú alsó csíkot is, akkor azt a szabásmintánk folytatásaként, tehát bővülő szélességgel tegyük meg, és szabjuk ki azt is.

2. Ez után a kiszabott oldalak közül az egyiket illesszük össze az alsó csíkkal, színt-színre téve és varrjuk össze az anyagokat simán, majd cikcakkal dolgozzuk is le. Ha kész visszáján a varrást vasaljuk le - az alsó csík anyagra, majd az alábbi módon varrjuk le ismét.

a végeredmény: jól mutat, és belülről a varrás nem hajlik össze vissza


3. Ez után a karöltőkre mérjük oda, és szabjuk le  ferde pántokat ráhagyással... Majd tűzzük és varrjuk fel őket.


4. Készítsük el a bújtatókat a ruha felső részére úgy, hogy az anyagot egy varrásszélességnyit visszahatjuk (1/4) vasaljuk, majd egy nagyobb visszahajtást legalább 2,5 cm ( 3/4) ismét visszahajtunk és azt fogjuk levarrni a ruha szélességében.( ebbe fűzzük majd bele a szalagot)5. Ezek után elkészültünk mind a két oldallal, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy a ruha 2 oldalát színnel összefordítva, beigazítva ( csatozva, tűzve) figyelve a karöltő, illetve az alsó szegélyek passzolására a ruha 2 oldalát összevarrjuk simán, majd elszegjük, kifordítjuk, átvasaljuk, belefűzzük a szalagot, ezt javaslom egyben hagyva is kipróbálni és ha nem elég tetszetős akkor kettévágva párhuzamosan befűzve két masnivá könnyen alakítható :)
6. Végül a ruha alját 2 visszahajtással felvarrjuk.

Azután gyönyörködhetünk művünkben ( természetesen a Gyermekben is ;) )


Szeretném leszögezni a hozzászólásokat megelőzendő, hogy hobby varró vagyok, és lehet, hogy valamit nem érthetően vagy a szakmától eltérően írtam le, ezáltal adom közzé. Fent leírtak alapján saját tapasztalataimat osztom meg az oldalon, ezt kérem mindenki vegye figyelembe, természetesen építő jellegű kritikát mindenkor szívesen veszek, mert tanulni jó dolog! ;)

A képeket, szabásmintát saját képekkel kiegészítve az lbg-studio oldaláról linkeltem be. Az oldalt ITT találjátok, és kérlek, hogy látogassátok is meg:  http://www.lbg-studio.com/2009/02/pillowcase-dress-tutorial-dress-girl.html

Amennyiben újabb ruhát készítek, és erre nagy az esély a képeket cserélem :)

3 megjegyzés: