Oldalak

2012. május 16., szerda

Kihívás- Telefontok készítése

Egész megfeledkeztem róla -  lekötött  a Postával vívott harcom, no és persze a kis ruha projekt ;) - de szeretném megmutatni Nektek, hogyan készült ez a telefontok.
Az etsy-n láttam meg, és egyből elkezdtem gondolkodni hogyan is lehetne elkészíteni.
Igaz, ott filc jellegű anyagból készült bőrpánttal, de hozzám ezek a színes pamut anyagok közelebb állnak, így én ezzel próbálkoztam...
A készítése óta eltelt jó 2 hét, és bizton állíthatom a használata praktikus, kényelmes és megfelelően betölti a funkcióját.








 Az anyagválasztás jelenleg a Cranston Village- Fresh Flowers darabjára, és hozzá színben illő, egyszínű anyagra esett.




 Kellékek: - a két anyagból akkora téglalap méretű anyag, ami 2x körbeöleli telefonunkat
                 - a kontrasztanyagból egy vékonyabb csík, ugyanolyan hosszúságban, mint a toknak levágott      anyag (ebből készül majd a pánt)
                - patentgomb, gomb ( én műanyag pelenkapatentot használtam)
                - színben illő, vagy épp kontrasztos cérna
                - a kisebb mintás anyag egy heveder kapocs hurkának készült volna, de a munkamenet folyamán megfeledkeztem róla, így az most  kimaradt :)
               - közbélés
                - vasaló
                - varrógép


 
A külső mintás anyagot félbe, majd megint félbe hajtjuk, levasaljuk. ( Ezzel elérjük azt, hogy az egyik felébe bele tudjuk csúsztatni a mobilunkat, számoljunk varrásráhagyással!)

  A pánt anyagát, megfelelő hosszúságúra szabjuk, úgy, hogy a külső, már bevasalt anyag köré mérjük. Itt saját magunk dönthetjük el, hogy hol szeretnénk a kapcsolódási pontot.


Ha ez megtörtént a pánt anyagát is félbe, majd ismét félbe hajtva kapjuk a fenti állapotot. Ez után, mivel azt szeretnénk, hogy ne látszódjon a varrás a végeknél először kifelé fordítva a két véget varrjuk el:


Vágjuk le a varráshoz egész közel, a két sarkat is, így kifordítva kiigazítva igazán szép lesz a pántunk:


Ha kész a pánt, mérjük (számoljunk, a telefon vastagságával is!) majd tűzzük rá a külső anyagunkra, és varrjuk fel. Itt érdemes elgondolkodni, hogy milyen technikával szeretnénk majd zárni. Patentnál, gombnál mindenképp ajánlom, hogy előbb azt varrjuk fel a pántra majd úgy a külső anyagra, ( tépőzárnál nem, ott varrhatjuk együtt) hogy az utolsó behajtásig varrjuk csak! ( lásd: innentől a 2. kép)


 Körbefogjuk, mérünk, majd:  patent felerősítés után tűzzük



 és levarrjuk:                  


Ezt követően a mintás anyag hátuljára vasalunk egy  megerősítő közbélést, az egyszínű anyag hátuljára pedig egy, egyik oldalán ragasztós felületű közbélést.

Ha ezzel megvagyunk a két anyagot színnel egymásra helyezzük ( nyilván az egyszínű anyagnál ennek nincs jelentősége) és a képen látható módon - az egyik szélnél varráskihagyással: ez szolgál majd a kifordításra - összevarrjuk:

elölről:

hátulról:


A sarkaknál levágjuk, hogy könnyebb legyen a kifordítás:


Kifordítjuk, a sarkakat kinyomkodjuk szépen, óvatosan hurkapálca segítségével, majd vasaljuk,  újraigazítjuk a telefon méreteinek megfelelően, és újra vasaljuk.

Elvarrjuk a  két rövidebb végét:


Majd körbevarrjuk az egész tárcát:

Végül a megfelelő helyre felhelyezzük a patentunkat, megcsináljuk az esetleges gombnyílást, vagy felvarrjuk a tépőzár másik felét...


Ezzel elkészült a telefontokunk, melynek a másik felét használhatjuk pénztárcának, zsebkendőtartónak, fülhallgatónak, head-setnek, bankkártyának...
És ha még a hevederbujtatót is rávarrtam volna, 1-2 kulccsal is elbírna :)

Nekem azért kifejezetten praktikus, mert baba kocsizok, és nem kell táskást vinnem magammal, ebben is elfér minden...

Jó munkát hozzá, ha valami nem érthető természetesen szívesen állok rendelkezésre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése